Kwalificaties

Een gediplomeerd whiskytaxateur beschikt over bijzondere vaardigheden en over een uitzonderlijk brede productkennis op niveau 4. Zowel ervaring als permanente bijscholing zijn onontbeerlijk om vervolgens gecertificeerd te worden maar tevens vereist voor toelating tot de beroepsvereniging van Taxateurs.
Hierbij een overzicht van onze kwalificaties en competenties:

Opleidingen en diploma's

Magister Vini

Magister Vini is het hoogst officieel erkende professionele wijndiploma van Nederland.
Degene die de titel Magister Vini (MV) mag dragen, heeft aangetoond alle bedrijfseconomische aspecten van een internationaal opererend bedrijf in de wijnsector te kunnen beheersen.

  

Gecertificeerd als Taxateur/makelaar in Wijn & Gedistilleerd

Bij persoonscertificatie dienen beroepsgenoten om de vijf jaar hun vakbekwaamheid aan te tonen conform daarvoor geldende internationaal vastgestelde criteria. De certificering van Andes is in 2016 verlengd voor 5 jaar. Dit is een garantie dat Andes als Registerexpert werkelijk op de hoogte is van de actuele wettelijke regelgeving, huidige marktprijzen en internationale marktontwikkelingen.
Hobéon SKO is geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie (RvA) conform de ISO-17024 norm. Hierdoor is "Wijntaxaties" bevoegd om taxaties uit te voeren voor financiële instellingen

 

Gediplomeerd Register Wijntaxateur en Register Wijnmakelaar

Het College van Register Wijn Taxateurs & Makelaars heeft een zware vakbekwaamheidtest ontwikkeld, bestaande uit de onderdelen:
•    Blindproeverij met wijnen met mogelijke afwijkingen.
•    Juridische kennis die voor het doen van taxaties en de uitoefening van de makelaardij is vereist.
•    De oplossing van casus-posities inzake taxatie en makelen.
•    Het opmaken van taxatierapporten.


Andes heeft in 2010 het examen van het College van Wijntaxateurs met positief gevolg afgelegd waardoor hij zich gediplomeerd Register Wijntaxateur & Register Wijnmakelaar (RWTM) mag noemen. De titel RWTM is bescherm en is een garantie van vakbekwaamheid

 

RegisterVinoloog van de Wijnacademie

Vinoloog is de hoogst erkende Nederlandse vakopleiding op het domein van wijn.
Bij Registerberopen dienen beroepsuitoefenaars m de vijf jaar hun vakbekwaamheid aan te tonen conform daarvoor vastgestelde criteria. RegisterVinologen dienen met ingang van 2018 hun kennis en vaardigheden aantoonbaar bij te houden in het Register, om garant te kunnen blijven staan voor hun vakmanschap.

   

Liquorist van de Gedistilleerdacademie

Een Liquorist is de hoogst erkende vakopleiding op het domein van gedistilleerde dranken.

  

Mixoloog

Een Mixoloog beschikt over alle vaardigheden die vereist zijn bij het bereiden van cocktails & longdrinks.

  

Ervaring                   

       
  • In 1980 als sommelier in Zuid Frankrijk begonnen aan loopbaan in drankenbranche.
  •    
  • Vervolgens werkzaam in de drankenbranche: verkoop, inkoop voor groothandel en grootwinkelbedrijf, internationale agenturen, besturen, import en export, lobby
  •    
  • Het taxeren van wijn en gedistilleerd

       
  • Ervaring in het beoordelen van fustmonsters, tanksamples en afwijkingen in wijn.

Proefvaardigheid   

Examen MV

Magister Vini: Het organoleptische deel beslaat drie modules:

       
  • Module 1: 12 witte en/of rosé wijnen;
  •    
  • Module 2: 12 rode wijnen;
  •    
  • Module 3: 12 mousserende wijnen, dessert en likeurwijnen en/of versterkte wijnen.

U moet aan de hand van een blindproeverij 12 wijnen kunnen beschrijven.
U analyseert de wijnen en beoordeelt de wijnen op de volgende onderdelen:
-              de herkomst van wijn;
-              de gebruikte druivenrassen;
-              de kwaliteit van de wijn;
-              de leeftijd, oogstjaar, rijpheid, ontwikkeling en potentie van de wijn;
-              de commerciële reikwijdte van de wijn;

Door het correct beantwoorden van de vragen, kan de kandidaat punten verdienen. De Examencommissie beoordeelt de module examens per opdracht met een percentage waarbij 60% of meer voldoende is en minder dan 60% onvoldoende.

Examen Register Wijn Taxateur Makelaar RWTM.

Het organoleptische deel bestaat uit een module:
5 witte wijnen
5 rode wijnen
4 wijnen uit verschillende landen met druivensoorten die kenmerkend zijn voor het land.
3 oogstjaren van een wijn producent
3 wijnen die mogelijk een afwijking vertonen.

Aan de hand van een blindproeverij moet kandidaat 20 wijnen kunnen beschrijven op niveau SDEN-4.
Men analyseert en beoordeelt de wijnen op de volgende onderdelen:
-              de herkomst van wijn;
-              de gebruikte druivenrassen;
-              de commerciële reikwijdte van de wijn;
-              de leeftijd, oogstjaar, rijpheid, ontwikkeling en potentie van de wijn;
-              de kwaliteit van de wijn;
-              mogelijke afwijkingen. 

Door het correct beantwoorden van de vragen, kan de kandidaat punten verdienen.
De Examencommissie beoordeelt de module examens per opdracht met een percentage waarbij 60% of meer voldoende is en minder dan 60% onvoldoende.

Met het behalen van de Examens Magister Vini en Wijntaxateur heeft Andes aangetoond over een uitzonderlijk proefvermogen te beschikken. Hierdoor is hij in staat kwaliteit te onderscheiden, afwijkingen te constateren en drank op de juiste waarde te kunnen beoordelen.

 

Aangesloten beroepsverenigingen en organisaties

           
Vice Voorzitter College van Register WijnTaxateurs en Makelaars
          
Lid Federatie Taxateurs Makelaars Veilinghouders in Roerende Zaken

         
Lid Verenigd Register van Taxateurs


           
Lid Verbond van Nederlandse Handelsagenten en Importeurs

         
Voorzitter Koninklijke SlijtersUnie

In de media

 Vision, december 2021

Whisky Passion, januari 2021

Winebusiness, december 2020

More than Drinks, oktober 2020

Perswijn, oktober 2010